сряда, 16 март 2016 г.

ПСУВАЙТЕ БРЕ, МАСКАРИ!

в. "Стършел", бр. 3634/18.03.2016 г.

Странно нещо е еволюцията – за няколко милиона години еволюция сме се научили да си показваме зъбите, когато искаме да покажем на някого, че го харесваме. На това му казваме „усмивка”.
При прародителите ни – човекоподобните маймунеци, показването на зъбите означавало заплаха. В смисъл – бягай, да не те ухапя.
Двайсет и първият век май е на път да ни върне малко назад във времето – „Сблъсък в София: бежанец отхапа ухото на българин” – възмутено коментира „МАРИЦА”. А нашенецът „не му останал длъжен и го намушкал с нож”. Точно така – ухо за ухо, зъб за зъб!
Като си говорим за века, с който започна ерата на Водолея, не можем да подминем и безспорния научен факт, че „Псуването сближава хората”. Така твърдят цитирани от „ТРУД” британски изследователи. Как? Елементарно – „Прави ни по-убедителни и ни помага да издържаме на болка”. Учените създали блогче на несъществуващ политик и почнали да броят лайкчетата. „Постовете с мръсни думи са по-четени и получават повече харесвания и коментари от културните, тъй като хората имат повече доверие на политик, който използа неформален език”. Вярно! И в наше село, дето е на хиляди километри от английската кралица, си имаме аналогични случаи!
В случаите, когато една добре пласирана майна не помага, се намесва законът в лицето на Главна прокуратура. „Жандармерия във всяко село – само така ще се обуздае битовата престъпност, обяви Цацаров” според „СТАНДАРТ”. Няма лошо, нека жандармерията обикаля по потайни доби да ловичка бандюги и ги попържа на майка, лошото е, че според английските учени псуващите се взаимно „с това изразяват чувство на солидарност и сплотяват отношенията си”.
Е, може би точно заради това още в следващия си брой „СТАНДАРТ” популяризира челния опит по нашенско – „Гардове вземат 10 лв. за такса „Спокойствие”. Старците из врачанските села плащали по десет кинта месечно на частни охранители, за да пазят къщите и живота им. Тези, които са я закъсали дотам, че да вярват на полицията, горят – „Баби мятат пари и злато през тераси” – съобщава „24 ЧАСА”. Колко му е – обадиш се на няколко телефона последователно (все някой ще се върже), за да обясниш, че си капитан Петров и гониш телефонни измамници, така че – събирайте каквото има, връзвайте в кърпа и хвърляйте през терасата – ние ще ги заловим!
Тук вече на всички ни идва да псуваме, но не се притеснявайте, според английските учени „по-често нецензурен език си позволяват образовани и заможни хора, на които не им пука за социалните догми”.
Присъединете се към образованите, ако към заможните ви е трудно!
А „ЧЕРНО МОРЕ” ни връща към позабравената Арабска пролет – с коктейла „Българска пролет”, прославил страната ни на световно винено изложение. Коктейлът изненадва с някои от съставките си: „50 мл ракия (не се казва каква – сигурно може и шльокавица), лимонов сок, краставица, мащерка, бяло грозде без семки, кафява захар... За украсата – цветя, които може да се ядат...”
Кои цветя стават за ядене, братя?
Докато проверявате в енциклопедиите какво може да се пасе като украса на ракията, не забравяйте да псувате – спомнете си чорбаджи Марко, който не искаше децата му да станат пияници като пораснат, та си ги поеше направо от паницата. Псувайте – „спазването на социалните табута се свързва с невротизъм и сервилно поведение” – заключават английските учени и „ТРУД”.

Псувайте бре, маскари!

Няма коментари:

Публикуване на коментар