сряда, 20 ноември 2013 г.

ИЗКУСТВОТО НА ДОНОСА

в. "Стършел", бр. 3516/22.11.2013 г.

Почти месец вестниците ме занимаваха с доноси на видни и не чак толкова видни хора срещу групата български студенти, решили да ни покажат, че животът у нас не им харесва.
Отваряме "ПРЕСА" и попадаме на академичното четиво на академик Георги Марков "Студентите и историята"... Започваме с полускрития призив да се вкарат мутри, които да бият по два шамара на дечурлигата и - кой откъдето е: "Разбираемо е, че Академичният съвет на Алма матер не иска да се прилагат силови действия, да се занимава с частни охранители. Затова не смеят да направят нещо, за да получат после плесница с обвинението, че са комунисти"... Чудничко и почти академичничко. Естествено, като историк акад. Марков не може да подмине славното освиркване на Фердинанд от недопуснатите до откриването на Народния театър студенти преди век, довело до затварянето на Университета. С любопитно уточнение: "Монархът затваря Софийския университет за шест месеца и нарежда уволнението на всички професори, доценти и лектори. Причината за тези негови действия е една: те отговарят не само за обучението, но и за възпитанието на своите питомци"... А така! Дайте само списъка на тия невъзпитатели - и - кой откъдето е, а ако ще - да емигрира, както посъветва един истински възпитател от университета, в който за да успееш, според фолклора винаги трябва да си носиш съответната сума.
Като заговорихме за списъци, няма как да подминем тъпия списък на враговете на революцията, пуснат в сайта на протестиращите.  Предизвикал любопитна реакция на г-жа Велислава Дърева в "СТАНДАРТ" - "Враговете на Алма матер". Неочаквано в нейния текст се появява друг един списък - на членовете на "задкулисието, което произвежда непрекъснато генномодифицирани хомункулуси"... Зачитаме се - и - изненада! Става въпрос за списъка на Съвета на настоятелите на Софийския университет, всички до един - според авторката - маскари. "Да се обявява черен списък е чиста проба фашизъм и тоталитаризъм, достоен за Берия, Гьобелс и Пиночет" - заключава г-жа Дърева.
В случая изцяло сме съгласни с нея. Още повече, че същия тоя списък на настоятелите го четохме няколко дни по-рано в бойкия вестник "АТАКА". 
Но - нека да продължим, без да се поддаваме на езика на омразата, в който така често обвиняват тоя политически седмичник. Отваряме отново коректния "ПРЕСА" и потъваме в "Словото на омразата" от г-н Калоян Методиев: "Политически коректното говорене (...) се използва като инструмент за насаждане на страх и всеки, който не се съобразява с него, рискува да бъде стигматизиран и към него да се отправи обвинението: Той/тя (за да сме политически коректни) говори с езика на омразата!" Коя престъпна групировка тормози свободното ни слово? "Във флагман на тази цензура се  превърна Българският хелзински комитет, който подобно на средновековен цензор бди (осъществява мониторинг) над чистотата на обществения език"... А ето и как тия престъпници тормозят свободното слово: "Процедурата много напомня сталински другарски съд..."
Брррр! Сибирски студ повява от езика на неомразата!

Добре че е "СТАНДАРТ", за да разведри атмосферата с астрологичната си страничка, която разбулва тайните на прехода: "Системата на Прехода: 4-4-4-2". В смисъл - от досегашните премиери си имаме по четирима от огнени, водни и въздушни зодии и двама - от "земния тригон"... Е, това обяснява ако не всичко, то поне неуспеха на националния ни отбор на онова световно - запомнено повече с песента "Наш’та система 4-4-2", отколкото с печалните резултати. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар