сряда, 26 юни 2013 г.

МРЪСНИ ДУМИЧКИ ЗА ПРОДАН


Първата работа на дечурлигата, докопали правописния речник, е да потърсят дали в него я има думичката "лайно". И, ощастливени от откритието, да продължат да ровят из томчето, за да проверят дали ги няма и другите трибуквени думички, които мама и татко не дават да се казват. Не се мъчете, мили деца, купете си вестник  - там има от всичко за всекиго!
Родителите ви се тюхкат, че "Хамлет" може да изпадне от учебните програми? Няма проблем - отворете "ТЕЛЕГРАФ" и ще научите културната новина, че "Леонид Йовчев си го развя въпреки лошото време"... Става въпрос за нашумялата постановка на Народния театър, разбира се, и за онова, което анонимният телеграфен репортер е разбрал от нея. Не сте разбрали какво точно развява актьорът? Разгърнете "УИКЕНД" и с възторг ще прочетете, че "Икебаната развя чурка"... Културничко, даже на снимката разветият атрибут е маскиран с фотошоп.
Обичате криминална хроника? Грабвате "ВСЕКИ ДЕН" и четете прехласнати как двоен убиец "Разстрелял приятелите си, а после ги разфасовал като прасета".  Убиецът - наречен "изверг", жертвите - "прасета"... Свинска история, откъдето и да я погледне човек, но заглавието хваща погледа!
Като си говорим за заглавия, "ТЕЛЕГРАФ" би всички с първата си страница, заета изцяло от "Браво, че пребиха Люба Кулезич!" С много по-дребничък шрифт е изяснено, че това било поредната изцепка на "простака Тодор Славков", но в тия забързани времена кой има време да чете дребния шрифт! А и кой има време да чете изобщо!
Пазителят на парламентарната етика г-н Сидеров кой знае защо се изявява и като автор на "УИКЕНД", вестник на политическия му противник от ДПС Делян Пеевски. Под бодрата рубрика "Гъз глава затрива" пламенният патриот ни смайва с откровението, че Алеко Константинов "очерня като цяло българския характер. Но има попадения и верни наблюдения в неговите текстове. Например при падането на Стамболов - докато се изясни паднал ли е или не, нагаждачите скандират за всеки случай: "Горе - долу Стамболов!"... За да не харесваш някой автор, първо трябва все пак да си го прочел - такова нещо у Алеко няма... Но пък до монтажа, на който гол левент с главата на Бойко Борисов е разтворил приветливо задните си части към читателя, се мъдри текстът на блюстителя на морала и етиката г-н Сидеров: "Бойколизачи, прибирайте езиците! Чакат ви пости!" Пропускаме клетвите по адрес на бившия премиер, за да се съсредоточим върху забележките към българската журналистика: "Главни редакторки на водещи всекидневници се налагаше да ходят с памперси, защото не знаеха кога точно ще ги ощастливи есемесът на "генерала", от което те се подмокряха автоматично"... "Скандалът в тези всекидневници беше на тема: "Защо днес няма снимка на Бойко на първа страница?"
За главните редакторки не знам, но в началото на мандата на бившето правителство си бях направил труда да преброя на колко места, освен на първа страница, в едно друго издание на г-н Пеевски, "МОНИТОР", се мъдри снимка на тогавашния премиер. Когато наближиха десет, спрях.
Старо правило е вестниците да се списват така, че да бъдат интересни за хората, за които са предназначени. Вестниците за банкери - като за банкери. За футбол - като за футболисти и фенове. За литература - като за хора, изкушени от словото. А тиражните вестници - за кого? За това, което собствениците и редакторите им си представят като масов читател - в случая - българския народ.

За какво очевидно смятат изданията на г-н Пеевски и техните автори българския народ  може би не е редно да се напише. Все пак това може да попадне и в ръцете на малки деца!

Няма коментари:

Публикуване на коментар