събота, 14 септември 2024 г.

НА КОГО МУ ПЕЕ СЛАВЕЙЧЕТО?

в. „Стършел“, бр. 4068/13 септември 2024 г.

Ние, любителите на конспирации, вярваме, че учените измислят епидемиите и вирусите, за да си оправдаят заплатите, а и за да се показват по телевизията. Но този път работата е сериозна – световна пандемия се зададе и не става дума за нилската треска, а за пандемично чуруликане на славейчета в нечии глави.

Симптомите могат да бъдат открити във всеки вестник – вземаме, да речем, новия „УИКЕНД“, за да се уверим в сериозността на положението – „преди време баровец от Ловеч стана за смях, след като си постави номер ОВ 4444 АР, но всички го разчетоха като „овчар“. Става дума за номера на баровската кола, а това удоволствие според официалната тарифа струва 7000 лева!

По-евтино, но с по-голям разход на физическа енергия е разтоварването от отрицателни емоции – пример намираме в „ТРУД“ – „Мъж нападна спасител, свирел му да излиза от морето“. Човекът се изкъпал, излязъл и набил спасителя заради свиренето, което му развалило кефа от мъртвото вълнение и заглушавало чуруликането на славейчета в главата му. И сега все още ненабитите спасители настояват догодина да си имат и поне един полицай до вишката – за всеки случай.

Славеевото чуруликане има и още по-тревожни симптоми – „Качваме до 10 кила на седмица от ол инклузива“ – изчислил е „ТЕЛЕГРАФ“. Плюскането на корем води и до трайни психически увреждания „Някои отиват в стаите да повръщат и се връщат на трапезата“!

А ако си мислите, че болестта засяга само местните батки и преяли муфтаджии, дълбоко се лъжете – започна да засяга и представители на т. нар. политически елит! Разцеплението на ДПС доведе до там, двете половинки да не могат да се разберат коя е истинската и за всеки пожарен случай си спретнаха коалиции с недотам известни партии, с чиято регистрация да участват в изборите. В резултат, според заглавието на „24 ЧАСА“, изчуруликалата централна избирателна комисия им нареди „До 7. 09. двете коалиции с ДПС да докажат, че ДПС не е част от тях“. Как коалиция с ДПС доказва, че ДПС не участва в нея, знае само ЦИК. И нейните славейчета.

А ако следващата информация бяхме прочели в друг вестник, щяхме да решим, че е пълен фейк, но тъй като става дума за прославящия силата на руското оръжие „ТРУД“, се налага да я приемем като сериозно доказателство за международното разпространение на славеевата болест – „Близък до Путин наредил на руските учени да работят по средства против стареенето“.

И по-конкретно - „Руското министерство на здравеопазването е наредило на изследователските институти да докладват възможно най-скоро за усилията си за справяне с когнитивните и сензорни разстройства, клетъчното стареене и остеопорозата, както и за укрепване на имунната система.“

А междувременно се вземат и конкретни мерки: „Въпреки че се радва на висококачествено здравеопазване, Путин се къпе редовно в екстракт от кръвта на отрязани рога на сибирски благороден елен. Къпещите се вярват, че екстрактът има подмладяващи свойства и може да направи чудеса за мъжката потентност. Рогата се отрязват от живи елени веднъж годишно“.

Не ни е известно дали във Венецуела има славейчета, но явно и там се чува тяхната зла песен – симптомите, описани от „ТЕЛЕГРАФ“, са потресаващи – „ Венецуелският президент премести Коледа!“.

Победителят в най-демократичните и честни избори в света, президентът Николас Мадуро, решил да ощастливи съотечествениците си: „Септември е и вече се усеща, че Коледа наближава. Така че тази година, в знак на уважение и благодарност, ще издам указ за преместване на Коледа на 1 октомври“...

Да се надяваме, че световната научна мисъл, след като измисли ваксина срещу птичия грип, ще успее да се справи и с чуруликащите славейчета между ушите на заболелите.

Иначе – жална ни майка!__

петък, 6 септември 2024 г.

ДРЪЖ МИ ШАПКАТА!

 в. „Стършел“, бр. 4067/6 септември 2024 г.

Разбутаха се работите, разцепиха се партиите, разшаваха се мушмороците и току някой се размине с нас и учтиво ни предложи да му държим шапката.

В понеделник не някой друг, а самата председателка на ЦИК, г-жа Нейкова, ни подаде шапката си чак от Азербайджан. „Шефката на ЦИК проговори от Азербайджан! Не знае какво става в комисията“ – резюмира  накратко дръжмишапковщината „СТАНДАРТ“. Дано г-жа Нейкова си купи нещо хубаво от екзотичната екскурзия, докато тук є тече заплатата, която получава, за да организира и наблюдава не азербайджанските, а нашите избори.

За да бъде в течение със събитията у нас, ситуацията накратко й е преразказана от „24 ЧАСА“ – „Двете ДПС са окупирали бюрото за регистрация за изборите в ЦИК“. В сайта има и видео, на което се вижда как представителите на разцепената партия си примъкват столчета, за да се настанят около масата за регистрация. Тарапаната става такава, че за представителите на ЦИК не остава място, никой не иска да си вдигне партийния задник от стола, така че регистрацията не може да започне.

А съвсем накратко казано – и двете отцепени формации ни казаха да им държим шапките, докато се справят окончателно с демокрацията и нейните процедури.

И ние ги държим – свикнали сме им на номерата, вече даже не ни правят впечатление.

По-впечатляваща е международната информация на „МАРИЦА“, отразяваща невероятна бартерна сделка между Русия и Пхенян – „Путин плаща на Ким за снарядите с расови коне“. Двайсет и четирите коня от елитна порода били „частично заплащане на артилерийски снаряди за войната срещу Украйна“. И за да не си помислим, че руснаците жестоко са прекарали севернокорейския лидер,  следва успокоителната информация, че „През август Путин даде 447 кози в Северна Корея“.

Тук вече шапките станаха прекалено много, ще вземем да изпуснем някоя!

Успокоение намираме в светската страничка на  „ТЕЛЕГРАФ“, от която научаваме, че „Гущера пак се облизва по гущерката“...

Беше време, когато гущерите си режеха опашките или поне така пишеше по вестниците, сега – само се облизват по нещо тяхно си.

А за да не се облизват напразно, „24 ЧАСА“ им дава подробни инструкции в „Три начина да си хванеш гадже“. Начините, разбира се, са вълнуващи, но по-вълнуващ е следващият текст, посветен на темата в сайта на вестника – „Женски жаби използват намигването като тактика за флирт“.

То било лесно, дори жабите го знаели, ама кой да ни каже! Добре, че си имаме преса, да се учим!

Изключително полезна и поучителна информация откриваме и в „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“ – „Гала гали непознато куче, котарак я дере“.

Кучето, макар и непознато, приело ласките с благодарност. Виж, котаракът бил не само познат, а отгоре на всичко и домашен любимец, което не му попречило да цапне една лапа на притежателката си.

 Нещо такова става и с любимите ни партии – докато ние си ги обичаме безкористно, те току ни цапардосат с поредните стотина милиона за любимите си избори. Според любителите на статистиката за последните три години сме дали близо милиард за това тяхно забавление. И всеки път, само месеци след изборите, ни казват да им държим шапките.

И ние държим – защото все пак от тая работа един ден може и да излезе нещо – ето, има и живи примери – „Продадоха шапката на Харисън Форд за 630 000 долара“ – твърди „ТРУД“. За толкова я купил почитател на поредицата за Индиана Джоунс.

Колко ли струват шапките на тези, които държат да получават от нас заплати?

Колко струват ще си проличи наесен – и  шапките им, и онова под тях.