вторник, 9 юни 2020 г.

ОНЯ СПИСЪК



Цяла седмица из вестниците се размяташе Оня списък на милионерите в България, писан на гърба на някаква снимка.
От съставянето му има-няма двайсетина години, така че списъкът отдавна вече не е актуален, да не говорим, че каквото и да означава, давността отдавна е изтекла.
Давността не е изтекла по един друг списък, за който дори прокуратурата се прави на ударена – предполага се, че не чете „ТРУД“, където се цитира писмо на финансовия министър, според което „Комисията по хазарта утвърдила частично „нищожни“ правила, по които са оперирали фирми на Божков“. Подчинените на министъра Горанов съставили правила, от които компаниите на забегналия бизнесмен са си спестили 700 милиона лева, които не са влезли там, където трябва – в държавния бюджет.
Това поне отчасти обяснява голямото заглавие на първа страница на трудовия всекидневник: „Глад 12 дни на месец за 413 000 пенсионери“. Сметката е проста: „Едва 18 дни на месец могат да се хранят 413 000 пенсионери у нас, които получават до минималната пенсия от 219 лева на месец“.
При положение, че линията на бедността у нас са я изчислили на 363 лева месечно, т. е. по 12 лева на ден, минималната пенсия стига наистина само за една трета от месеца!
Ще речете – популизъм, голям праз, седемстотин милиона няма да стигнат доникъде, оставете хората от комисията да си получават заплатите на спокойствие!
Но богатите също плачат – от „СТАНДАРТ“ научаваме, че „Елтън Джон загуби 60 милиона паунда заради пандемията“ – пропаднало му прощалното турне. В резултат – „твърди се, че Елтън е започнал да спестява“!
Дори обмислял „дали да не се възползва от програмата на правителството за персонала на своята компания. Служителите му първоначално щели да получат 80% от заплатите си, благодарение на схемата, основана от канцлера на хазната…“
Значи – и там си имат мярка 60 на 40,  дори по-хубава!
Но стига кахърни новини – в живота, въпреки пандемията, има и приятни моменти! Разбира се, при пълно спазване на мерките за безопасност! Бързият вестник „19 МИНУТИ“ ни осведомява, че по света има много по-сурови карантинни разпоредби: „До 15 мин. Акт с маска при проститутките в Швейцария, без целувки и в гърб (така си пише, не е наша грешка) за предпочитане“.
А „24 ЧАСА“ разширява кръгозора ни чак до обратната страна на Земята – под безобидното спортно заглавие „Петев спечели в 88-та мин. българско дерби в Полша“ се крие новина, изненадваща неграмотните във футболната география читатели: „Воденият от нашия треньор „Ягелония“ измъкна 3 т. при гостуването си на „Краковия“ с 1:0. Титуляр за домакините бе бразилският ляв защитник с български паспорт Диего Фераресо.“
Ех, българобразилци – юнаци!
Или – бразилобъргари – хероис!
Както и да викнем, родните представители ще ни разберат!
Важното е да се вика, да се радваме на успехите, шум да се вдига, патардия някаква, че току-виж пак някой се пресетил за Оня списък на компании, съставен от Комисията по хазарта, благодарение на който почти милиард изтече накъм Дубай и други места топли и спокойни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар