сряда, 24 октомври 2018 г.

ПАПУАСКО ЛЯТО



Синоптиците си нямаха друга работа, ами взеха, че докараха отново зимата. От топло – в студено – тоя преход винаги изнервя. Е, като всеки преход…
Сигурно затова като видяхме в „ТРУД”, че „Спортните масажисти ще учат да криптират файлове” решихме, че при нас изнервянето е взело застрашителни размери. Но, слава Богу – нерваците са били другаде – ставало въпрос за обсъждане на нова наредба на просветното министерство за нови изисквания към придобиването на квалификация. От въпросните масажисти „ще се изискват умения за промяна на настройките на защитната стена на антивирусната програма, както и знания как компютърни файлове да се защитават с криптиране или пароли”. Все пак, тяхната работа е песен в сравнение с тази, на готвачите – от тях се иска „да познават психологическите характеристики на гостите”, а освен това – и „ролята на държавата в пазарната икономика”…
Ролята на държавата в пазарната икономика, разбира се, не може да се сравни с ролята на чесъна в шкембе-чорбата, но сигурно е също толкова значима. Поне според министерството на просвещението.
Изнервянето ходи и по високите етажи на властта – преди да изрече знаменитата си тирада срещу кресливите жени, вицето Симеонов, цитиран от „СТАНДАРТ”, отправя справедливи забележки към германската полиция – че се били туткали преди да арестуват русенския убиец – „Големите им притеснения за влизането в този четириетажен блок бяха, че бил населен с папуаси, това разбирайте от всякакви етноси хора, които са така опасни от тяхна гледна точка”. Затова полицаите били изчаквали, та да се съберат повечко.
Германската полиция и папуасите май не се обидиха, нито г-жа Манолова, омбудсман на републиката, на която при поредното обсъждане  на закона за хората с увреждания г-н вицепремиерът бил благодарил, че не е дошла на поредното заседание с черна фланелка и „не довлякохте някакъв скелет да го тропосате там до вас да стои”
Да приемем, че скелетът е изваден от контекста – на вицето непрекъснато му вадят контекста от думите и обратно – напъхват ги в чужд контекст. Жертва е той - жертва на политически интриги и внезапното застудяване!
Срещу нервно напрежение докторите препоръчват здравословен и разумен начин на живот. Какво по-разумно от това - една-две бирички след работа! Още повече, че според данни на „МОНИТОР” „Бирата се оказа благо за черния дроб”! Университетски учени доказали изключително благотворното влияние на съдържащия се в бирата кнастохумол върху дробчетата – предотвратявал затлъстяването, намалявал пораженията от неправилното хранене, другите напитки и изнервянето… Хвала на такива учени!
Единствената ни забележка е към последното им заключение – че „положителното въздействие на описаните съединения се проявява само ако бирата е безалкохолна”.
Сещаме се за стария виц за безалкохолната бира и надуваемата жена и обръщаме на розовата страница на мониторното издание, за да научим, че „Планиране на задачите е тайната за хубавия секс”. Тъй като не вярваме на очите си, слагаме очилата, за да видим препоръката „Направете списък преди да се метнете в леглото”!
Потресени от тия нововъведения се задълбочаваме в четивото, за да разберем, че преди скока между чаршафите трябва всички задачи за другия ден да си ги изпишем на листче – хем, за да не ги забравим, хем в най-неподходящия момент „в главата да не изникне мисълта за утрешното представление на детето, вноската по кредита или минаването на преглед на колата”… Като е записано на листче – вече няма да ви тормози нищо друго, освен мисълта къде сте оставили проклетия списък и дали ще го намерите на сутринта…
Но – това не бива да ви изнервя, синоптиците се коригираха и ни обещаха още една седмица папуаско… Извинете – циганско лято.

Няма коментари:

Публикуване на коментар