сряда, 8 март 2017 г.

ПИЙТЕ БРЕ, МАСКАРИ!

в. "Стършел", бр. 3684/10.03.2017 г.

Запролети се, запяха птичките, цъфнаха цветята, котките подивяха по покривите и вестниците последваха пробуждането у просветената публика на онова, на което професор Балан му казва „любощенски подсети”.
„Откраднаха гащите на Мис Плеймейт” – тържествува „ТЕЛЕГРАФ”. Някоя от конкурентките на красавицата завидяла на бельото и тихичко го свила, като според плеймейтката є бил останал само жартиерът… Какви хора по нашите земи, ще кажете, нищо свято няма за тях, но няма да сте прави – очевидно гащи се крадат даже в по-напредналите демокрации – „Актриса без гащи по червения килим” – отразява връчването на Оскарите „СТАНДАРТ”. Бдителното око на стандартния репортер дори е забелязало с очевидно одобрение нейните „добре епилирани части”
Пак – по-добре, отколкото „ТРУД”, който резюмира тържеството с леко кенефното заглавие „Ла ла педалите лапнаха „Оскарите”… Тъй е по нашенско – за културните събития трябва да се говори така, както говори народът – все по-малограмотно, та да бъде достъпно за всеки, понаучил азбуката по време на пребиваването си в родното училище.
А да се знае четмо и писмо е полезно, особено по време на избори – нали все пак трябва да се разчете бюлетината някак си, вече не пускат с клечки в изборните секции. За да ориентира хептен неграмотните, държавата е напечатала сума ти банкноти с образи на писатели и художници, но за четящите е предвидена предизборна кампания.
„ТАБЛОИД” е сериозен вестник – той не ни казва за кого да гласуваме, той се грижи да не гласуваме за някой, който не е симпатичен на чорбаджията му – „Кандидат-депутат хванат на калъп в банята” – разобличава моралния облик на кандидат за Парламента изданието. И тъй като просветената публика иска детайлна картина, пояснява, че е бил изловен „в банята с мускулест циганин, докато упражняват мокро джиджи-биджи”… Откъде се знае всичко това? Елементарно – пише си го черно на бяло – „издадоха запознати с издънката”.
В „24 ЧАСА” бившият зам.-министър на образованието, г-н Стаматов наивно ни съветва: „Говорете всеки ден за доброто и нормалното, за да не са ритането и шамарът всекидневие за децата”
Приемаме, че родителите добросъвестно ще последват съвета му, но какво да правят с вестникарската хартия, продавана зацапана с букви? „Хващат по едно дете убиец всеки ден” – твърди „МОНИТОР”. Очевидно за пресата доброто и нормалното не са търговски понятия, дайте ни трупове, още трупове, по възможност – на деца, още по-добре – разложени (на следващата страница има и такава снимка) - това продава! Изчисляваме, че годината има 365 дни и с ужас констатираме, че убийците могат да напълнят цяло едно училище! Все пак в дописката има и нещо положително – макар че всеки ден хващат по едно дете-убиец, „На всеки два дни хлапета пребиват зверски връстник”. Значи – по-рядко се бият, по-често – убиват, така ли?
Мяркаме първата страница на поредния вестник и откриваме, че цените на всекидневниците тайно и полека са се изравнили с цената на шише бира. И, доколкото според „МОНИТОР” „Пиенето стимулира мозъка” – в смисъл, че като попремине махмурлукът, мозъкът започва да бачка по-интензивно и човек поумнява неусетно за себе си, логично стигаме до съвсем правилното заключение защо напоследък тиражите падат – ами – защото, както пише „ТРУД”, за миналата година с общи усилия сме отбелязали „Рекорд в продажбите на бира”!
Щом искате да поумнеете и станете по-добри – вместо вестник купете си биричка! Класикът ни го е казал още преди сто години:

- Пийте бре, маскари!

Няма коментари:

Публикуване на коментар