сряда, 29 май 2013 г.

СО КРОТЦЕ, СО БЛАГО И СО МАЛЦЕ КЮТЕК

в. "Стършел", бр. 3480/24.05.2013 г.

Каква мъгла, какъв гъстък думан беше паднал миналата седмица над милото ни отечество! Нещо се чу, нещо се подразбра, нещо ни се каза, но какво - не разбрахме. Иначе, като се изключат няколкостотин хиляди кой знае защо отпечатани излишни бюлетини и няколко хиляди кой знае защо поръчани  излишни печати за секционни комисии, изборите преминаха мирно, кротко, почтено, при пълно спазване на демократичните процедури.
"Селски кмет опита да гласува със 7 чужди лични карти" - съобщава за хуманитарна акция в кърджалийско село, подпомогнала трудноподвижни избиратели "24 ЧАСА". Евала, прочее, повече такива кметове са нужни нам!
Кюстендил е по-голям град, там кметът не може да търчи да гласува заради други, та доброволци се заемат с благородната мисия - "Гласува мъж на име Анелия". Точно така пише в "ТРУД". Комисията с удивление прочела на личната карта на избирателя, че човекът се казва Анелия Любчова. "Дали е травестит, дали е жена или мъж, не можахме да разберем. Но документите му бяха изрядни и той упражни правото си на вот" - споделя председателката на секционната комисия. Кое им е изрядното на документите не става ясно, но, щастливи сме да ви съобщим,  човекът упражнил гражданското си право. За такива случаи Козма Прутков казва "Ако на клетката на слона прочетеш надпис "бивол", не вярвай на очите си", но в Кюстендил очевидно този автор не е толкова популярен.
За да се избегнат подобни, намирисващи на нарушения, епизоди, партиите си ангажират застъпници, наблюдатели, паралелни преброители и просто зяпачи. За едно село сме сигурни, че в него няма абсолютно никакви нарушения - в Долно Шивачево според "ТРУД" "26 избиратели са наблюдавани от 30 души". Играли са им с числено превъзходство!
А в случаите, когато има някакви съмнения, че може и да има нарушения, се вземат и по-твърди мерки - така поне научаваме от "24 ЧАСА": "Пребиха с бухалки член на комисия". Докато чакал колата с изборните хартийки, член на комисията в Септемврийци бил качен на кола от "симпатизанти на противникова политическа сила", повозен малко, докато стигнат извън селото, съблечен гол и пребит. Трудно е да се разбере коя е била противниковата политическа сила - ако приемем, че нещастникът е бил от една, остават още 44 мераклии да го млатят...
Все още е малко мъгляво кой ще ни е премиер след тия, както вече казахме, най-добре уредени и най-демократични от всички досегашни избори у нас, но поне едно е сигурно - знае го "ТРУД" - "Новият премиер уреден с канарче".  Който и да се намести в премиерския кабинет, щял да наследи канарчето на Бойко Борисов, гласовито като първия си стопанин - "когато е във вихъра си, гласът му може да бъде чут през няколко дебели стени, чак във фоайето пред кабинета на премиера" - твърди всезнаещият вестник. Лошото е, че както е тръгнало, работата отива към бойкот на Бойковите хора. Дали това се отнася и за Бойковите канарчета? Сложна задача пред новия премиер - ако вземе, че изхвърли птичето или го подари на неопитен аматьор, който го умори, няма ли да отблъсне природолюбителите?
Но засега канарчето може да си пее спокойно - преговорите за некоалиционно правителство шумолят тихичко из партийните централи, подхвърлят се едни имена, после - други, накрая ще излязат съвсем трети...
Да не бъдем мнителни, но ни се струва, че иначе не особено политическият "ТЕЛЕГРАФ" прави най-точен анализ на ситуацията: "Дачо на Софка се жени за сестра си"... Да припомним - въпросният Дачко се залюби с жената на баща си и за една бройка да се ожени за нея, а сега пък се готвел да се жени за дъщерята на втората му жена...
Дали това не е намек за клетвите на парламентарните орел, рак и щука, че това, тяхното, не е тройнокоалиционно кръвосмешение, а чисто и свято програмно споразумение?
Абе, хубава работа, ама...

Няма коментари:

Публикуване на коментар