петък, 5 юли 2024 г.

ОТ ХРОМОЗОМАТА ЩЕ ДА Е!

 в. „Стършел“, бр. 4058/5 юли 2024 г.

 Посрещнахме първото юлско слънце, преваляха първите юлски дъждове, засипа ни първият сахарски пясък – дойде време за миене! В морето, разбира се!

И сума ти народ стегна куфарите и тръгна на изток. Там, където е голямото синьо-синьо море, там, където за едната сянка ти одират кожата, там, където цацата е деликатес, а бирата – лукс... Там, където някои киселото мляко го ползват не за пиене, а за мазане...

Няма лошо – и без това в тия горещини със страшна сила пред почиващите се изправя Хамлетовият въпрос: „Бира или кисело мляко?“.

Така е поне според „ТЕЛЕГРАФ“. И изданието ни дава много логична препоръка: „Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти“ – и следват не много разбираеми, но много убедителни доказателства: „Според учените особено ценни са полифенолите – мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми (...) Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните организми“.

Нищичко не се разбира, но човек може да си го запамети и да го цитира пред жена си, когато възрази срещу поредната халба. Стига на метилмалоновата киселина да не му се заплете езикът.

Накратко казано – да живеят китайските учени!

Но не само в поднебесната империя учените се занимават с общественополезни изследвания – „ГАЛЕРИЯ“ цитира изследване, според което Чингис хан, „Азиатският пълководец бил и сексуален завоевател“! Не е жълта новина – „Руски генетици са открили следи от мъжката хромозома на великия лидер в генофонда на почти 20 етноса, населяващи територията на Евразия“. Гробът на хана така и още не е открит, откъде се пръкна мъжката му хромозома, не става ясно, но пък вече имаме научнообосновано оправдание не само да пийваме по бира-две, но и да твърдим, че сме наследници на велик древен пълководец! Ако някой не вярва, кажете му – виж ми хромозомата!

Очевидно по нашенско завоевателската хромозома е в изобилие. И тъй като днес няма какво да завоюваме, можем поне да плячкосаме нещо по стара чингизхановска традиция! Както отбелязва „ТРУД“, „Новите влакове пак ще миришат на мухъл“. Какво е общото между влаковете, традицията и мухъла ли? Елементарно„Ароматизаторите, с които пристигнаха вагоните от Германия, бяха откраднати още в депото у нас“, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков.“

Защо – не е ясно. Както никой не разбра защо преди години се крадяха килимчетата, които украсяваха купетата в експресните влакове. Или – защо в момента, в който се пуснеше нов автобус, се крадяха аварийните чукчета, с които трябваше да се чупи стъклото при катастрофа. Може би – хората си ги отнасяха, за да си трошат прозорците вкъщи? Не, не е заради това – заради хромозомата е!

Но не всичко у нас се краде на поразия и безнаказано! Все пак има една уважавана институция, призвана да преследва лошите и да помага на добрите. За българската прокуратура става дума, ако не се сещате.

Е, и тя си намери майстора! При това – не какъв да е и не кой да е!

„Гешев съди прокуратурата за 250 000 лева“ – отразява казуса „СЕГА“.

Е, това не го бяхме очаквали – главен прокурор (макар и бивш) да съди подчинените си (макар и бивши).

 От хромозомата ще да е. Или – от недостатъчната метилмалонова киселина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар