сряда, 8 юни 2016 г.

ЕГА ТИ…

в. "Стършел", бр. 3646/10.06.2016 г.

Променливата облачност и мрачните циклони ни докарват бури, градушки, малко наводнения и разклащат и без това разклатената ни убеденост, че територията, на която живеем, е нещо като държава.
Държава хората наричат онази институция, която си има закони, в която гражданите не се млатят едни други, защото си има полиция, която да ги пази от бандюгите, има си закони и съд, който да ги налага, има си и граница, която се пази, да не би някой злонамерен да влезе и да разбута местната идилия.
И ние си имаме граница, само че малко символична – защото я ползваме не по предназначение. „Окрадоха оградата по границата“ – съобщава свиленградският „СТАРИЯТ МОСТ“. Неизвестни извършители (то вече известни няма) задигнали „над 20 панела, всеки с размери 4 м на 70 см и тегло 80 кг. Панелите са поцинковани, изработени от метални рамки, на които е опъната мрежа. Смущаващото е, че наглата кражба е станала в държавен обект, а районът е силно охраняван.”
От кого – охраняван? Ами – от полицията, предполага се. Само че полицията в това време може би си е имала по-важни задачи – „Полицай взел два подкупа от пиян шофьор в един ден” – научаваме от „24 ЧАСА”. Харманлийски пазител на реда (даже не и катаджия) спрял подозрително криволичеща кола, установил, че шофьорът май е пиян, след което – че няма и книжка, взел му петдесет кинта и му казал да му се маха от очите, докато е в добро настроение. Шофьорът обаче пък имал доброто намерение да си допие, затова минал през денонощния и на връщане се натресъл на същия пазител, който тоя път милостиво му взел само двайсетачка. Очевидно глобеният е бил доста къркан, защото се обадил на 112, за да съобщи, че е пиян и без книжка, но отръскан два пъти и това никак не е хубаво...
Междувременно пълнолунието и цените на билетчетата хептен оцапаха пейзажа в градския транспорт – в София според „ТЕЛЕГРАФ“ „Гратисчия пръска контрольори със спрей“, а  в Пловдив, където очевидно средствата за индивидуална самозащита са кът, действат по традиционни методи - „Гневна пътничка нахапа кондукторка“ - четем в „МАРИЦА“.
Нерви друсат цялата страна – в старопре­столния град Велико Търново „Хирург ще плаща 1300 лева за гонка с бухалка“, информира „БОРБА“. Тя случката станала преди две години, но по-добре бавно правосъдие, отколкото никакво – през по-ланшното лято докторът вместо да реже апендикси, „гонил с бухалка младежа и го плашил, че ще му „отреже зелката“. Ами – хирург – дай на тая пасмина скалпел и им гледай сеира - те само да режат знаят!
Бабите биха рекли, че тия нямат страх от Бога, но и Бог вече не е това, което беше – четете „ТЕЛЕГРАФ” – „60 лв. за селфи с Господ” – толкова прибирали отчетата за снимки в черквата.
Надяваме се, че финансовият министър чете „24 ЧАСА” – там благосклонно ни съветват „Как да увеличим финансите си”. Препоръките са доста екстравагантни – „Снимка на пеликан и кожен портфейл привличат парите”, „В понеделник не се плащат сметки”, „Направете триъгълник от банкнота от 10 лв. и я съхранявайте в най-малкото джобче на портфейла си” и други магии за просперитет – личен, а ако министърът чете пресата – и на държавата.
Която така и още си няма кандидат за президент – американците вече цяла година се кандардисват за кого да гласуват, у нас – мир и тишина.
Както печално отбелязва пловдивският „МАРИЦА”, „Ега ти държавата, дето никой не иска да є е президент”.

Ами – като четем какво става в нея – разбираемо е...

2 коментара: