сряда, 26 септември 2018 г.

СО КРОТЦЕ, СО БЛАГО...



Не е зле да си припомняме отвреме навреме мъдростта на стария Андрей Ляпчев – че работите по нашенско могат да се оправят само со кротце и со благо. Само с кютек – не става, историята го е доказала!
Затова с известно облекчение прочетохме в „МОНИТОР”, че „200 наши изнасилвачи бродят по света”. Няма лошо – нека обикалят по света и носят славата на българския геном, а тук поне да спим поне мъничко по-спокойно!
Со кротце и со благо и кметовете опитват да привлекат първолаците в клас – поне за първия учебен ден. „Кметове пишат на първолаци” – радва ни „СТАНДАРТ”. Това, че пишат, е хубаво, лошото е, че според напечатаното във вестника, пишат с грешки! „?омнете, че а?о ис?ате да успеете, трябва да бъдете трудолюбиви и търпеливи…” – е написал  според „СТАНДАРТ”, определил се като „Българският вестник”, един кмет. Доста въпросителни за един първи учебен ден, не мислите ли?
Епистоларната форма на общуване с населението очевидно е заразна – отчаяна от некадърността си да спре източването на парите ни за  здраве, Здравната каса според „МОНИТОР” „Праща писма на 700 души с диагнозите им”. Дотук – добре, хората трябва да знаят от какво са болни, ако докторите са им го спестили. Хубавото идва по-нататък – пациентите трябвало „да се запознаят с диагнозите, които са им поставени, и какви терапии са отчели лекарите и зъболекарите”. Идеята е да се хванат изписаните фиктивни процедури.
Ако прочетете, че са ви установили нарушена интравентрикуларна проводимост във формата на комплекс QRS, предшествано от дълъг интервал RR и завършвано от кратък интервал, ще разберете ли за какво става дума, та да сигнализирате за нарушение?
Добре, че е „ТЕЛЕГРАФ”, та човек да оплакне око в картинките и научи, че „Меси ощастливи Мис Дупе”. Не си мислете палави неща за звездата на „Барса” – просто разблокирал красавицата в профила си в социалните мрежи, а я бил блокирал, защото му досаждала с дупето си.
Както ни досадиха и разправиите около подписването и недодписването на президентския указ за освобождаване на главния секретар на МВР, та да го направят министър. „Можеше да не освободим Радев от ВВС” – цитира „ТЕЛЕГРАФ” премиера Борисов, който късничко се досеща, че е можел да попречи на кандидат-президентстването на държавния глава. „ТРУД” подхожда по-сериозно към темата – с астрологичен анализ на поведението на президента: „Астрологичните конфигурации обаче ни казват, че заради личната си година и месец на материални стремежи и кармична разплата, която тече ежедневно с избирателите с правителството и парламента и в личния му ден на съдбовно подчинение съчетан със звездната карта на раждането на България, президентът е блокирал промяна, положителна или отрицателна, няма как да бъде изчислено заради егото, ината си и най-важното заради личния си материален просперитет”.
Дългото и загадъчно разобличително изречение принадлежи на астроложката Алена, специално поканена от вестника.
Е, со кротце и со благо, но и со малко ругатни на високо ниво, нещата се закротиха. Поне засега – че още укази се задават!
Както сме се заприказвали за писма, укази, подписи и всякаква друга писмовна дейност, не може да не споменем и приноса на Православната ни църква в борбата за повече почтеност – „24 ЧАСА” ни припомня как благата дума може да върне в правия път дори закоравял престъпник! „Преди десетина години тогавашният игумен владика Йоан Богослов бе заловил крадец в Роженския манастир. Дядо Йоан му беше вързал лявата ръка,  а с дясната го беше накарал три дни да пише „От църква и манастир не се краде”. Крадецът беше изписал три тетрадки, от което пристигналите полицаи останаха втрещени”.
Не би било зле и държавните ни мъже на изборна длъжност поне веднъж седмично да сядат и пишат по петдесетина пъти в тетрадчица поне онова изречение, че във всичките си действия щели били да се ръководят от интересите на народа – белким помогне поне мъничко…

Няма коментари:

Публикуване на коментар